Най големите загуби в пчеларството безспорно е  заслуга на акара Varroa destruktor . За първи път акара е  наблюдаван по телата на средната индийска пчела  това се случва през далечната 1904 г. Мястото е остров Ява, а паразита е открит от холандския учен Едвард Якобсон.

Само след няколко години , вароатозата е в Китай, където нанася огромни поражения на пчелните семейства. Загиват хиляди пчелни семейства, инвазията продължава с бързи темпове в Русия от там в Пакистан, Индия и скоро в почти всички точки на света.

В България  акара е установен през 1967 г. , през 70 – те години нанася огромни поражения на пчелните стопанства.

Още в първите години на инвазия, започват да се разработват редица препарати. До този момент са разработени и внедрени десетки ВМП и стотици алтернативни методи.

Водеща компания в разработката и производството на препарати унищожаващи  Varroa destruktor e концерна БАЙЕР.

Един от последните ВМП е PolyVar, той се отличава от всички до сега препарати с бързото и лесно поставяне.

Поставен на прелката препарата осигурява  защита  от влизащи опаразитени пчели, действието му е както на влизане така и на излизане. Активното вещество  флуметрин  полепва по телата на приходящите пчели и се разпространява по цялата колония.

Действието на лентата е също така срещу крадци и търтеи носещи акари. Те са причинители на вторичните заразявания в пчелните колонии.

За повече информация за продукта : 0888945455

https://www.pchelarvet.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%80-polyvar/

.
: