Осите  са едни от най силните врагове на пчелите. Те се отличават с голяма устойчивост и са жизнени при по хладно време, когато пчелите не са толкова активни. Нападайки по слабите пчелни семейства,  те разграбват меда и пилото и унищожават на 100% пчелната колония.

На територията на България са познати 4 вида оси, които са опасни за пчелите. Това са Обикновена оса, Германска оса, Горска оса и Средна оса.  Обикновената, германската и средна оса създават гнездата си под капаците на кошерите или в голяма близост до пчелина . Осите нападат пчелите на прелките, поилките, сдъвкват телата на пчелите и с това хранят ларвите си. При пробив отбраната на кошера те разграбват меда, пилото прашеца и остават след себе си голи пити.

Още по силен враг на пчелите са стършелите, те се отличават с по голяма сила и големина . Може да наблюдавате отвличане на пчели дори при преглед на пчелното семейство. Стършелите създават гнезда  в хралупи на дървета, може да попаднете на гнездо от стършели  в горски вили и постройки. Популацията на едно гнездо може да стигне до няколко стотици   индивида. Разположени в близост до пчелина те представляват реална опасност за пчелите.

От скоро в Европа е Азиатски стършел, той е с по голямо тяло, отличава се с голяма сила и агресивност спрямо пчелите. В някои страни от Западна ЕВРОПА, този вид стършел унищожава до 80% от пчелните семейства в засегнатите пчелини.

КАК ДА ОПАЗИМ ПЧЕЛИТЕ ОТ ОСИ И СТЪРШЕЛИ ?

Пчеларя не може да направи много за намаляването на популацията на осите и стършелите, защото гнездата се откриват трудно и това изисква много време и усилия. При откриване гнездото то трябва да се унищожи, това трябва да стане рано сутрин или късно вечер, когато всички индивиди са на мястото си. От ранна пролет до късна есен, трябва да се поставят капани за оси и стършели .

Пчеларят трябва да бъде много внимателен  при унищожаването на гнездата особено на стършелите, защото ужилванията са много болезнени.

Много успешен капан за оси и стършели са създали фирма ВЕЧНИ ПЧЕЛИ ООД.  Капанът за оси има специална течност, която привлича осите и стършелите и отблъсква пчелите. Поставя напролет на места, които се посещават от насекомите.

Поръчайте ТУК